Ta witryna u¿ywa plików cookie. Wiêcej informacji o u¿ywanych przez nas plikach cookie, ich zastosowaniu
i sposobie modyfikacji akceptacji plików cookie, mo¿na znale¼æ
tutaj
oraz w stopce na naszej stronie internetowej (Polityka plików cookie).
Nie pokazuj wiêcej tego komunikatu.
Komentarze 7
Poka¿ wszystkie komentarzeje¶li my¶licie, ¿e colê pij± tylko dlatego, ¿e lubi±, to oczywi¶cie mylicie siê. biegacze i kolarze pij± colê, ale z dodatkiem kilku gramów soli kuchennej. taka mieszanka pozwala szybko przyswoiæ sód , zapobiegaj±c hiponatremii. du¿e stê¿enie cukru w coli powoduje wzmo¿one wydzielanie insuliny, dziêki czemu sód szybko trafia do miê¶ni. a proces dodatkowo przyspiesza kofeina. colê z sokiem pomidorowym natomiast pozwala szybko uzupe³niæ potas. te dwa pierwiastki, a raczej ich jony s± niezbêdne do pobudliwo¶ci komórek i reguluj± pracê miê¶ni. wad± coli jest natomiast to, ¿e du¿e stê¿enie cukru, sprawia, ¿e jest on trudno przyswajalny w czasie zawodów, a kofeina dzia³a moczopêdnie. zapamiêtajcie, ¿e w sporcie wyczynowym nic nie robi siê bez przyczyny
OdpowiedzBrak odpowiedzi do tego komentarza